logo

Тетяна Федчишина: Нас тут люблять
і сприймають такими, якими ми є

Відбувся Сімейний ретрит для дітей із інвалідністю – 2021. Він став третім і завершальним серед відпочинків для людей із проблемами зі здоров’ям, котрі цього літа організували команда Реабілітаційного комплексу «Агапе Україна» спільно з євангельською церквою міста Луцька «Фіміам».

 

Впродовж п’яти днів 25 хлопчиків та дівчаток із інвалідністю разом зі своїми родинами мали можливість провести час на чудовій базі, що в селі Заозерне, Любомльського району. На них чекала цікава й насичена програма. Діти не лише грали ігри, розучували пісні чи щось майстрували на заняттях із творчості, але й учили англійську мову. Допомагала їм у цьому команда української християнської діаспори США з Клівленду, штат Огайо.

 

Варто зазначити, що до кожної дитини був прикріплений волонтер, який проводив із нею більшість часу. Батьки ж у цей час мали можливість побувати на цікавих семінарах, котрі проводили Олександр Ковбасюк – корекційний педагог, логопед і директор КРЦ «Маленький принц» (Київ) та Інна Недозим – кандидатка психологічних наук, авторка методики розвитку соціального інтелекту у дітей з розладами аутичного спектру «Світогляд» і директорка організації «Unique People» (Київ).  Окрім того, спеціалісти щодня проводили консультації з мамами й татами, аби дати корисні рекомендації, як ліпше працювати з дітьми з інвалідністю.

 

Найбільше, однак, усім запам’яталися вечірка у королівському стилі. Того дня до ретриту запросили перукарів, аби вони зробили гарні стрижки та зачіски дорослим і малечам. Коли увечері леді також вдягнули вечірні сукні, а джентльмени – білі сорочки з метеликами, вигляд у них був – неперевершений.

 

Разом із тим, масу вражень та позитивних емоцій родини отримали в день, проведений на Малому Згоранському озері. На жаль, не всі вони мають нагоду часто бувати серед мальовничої природи, прогулятися лісом чи поплавати у відкритих водоймах. Тому як батьки, так і діти намагалися насолодитися свіжим повітрям, теплою водою та БОЖИМ творінням сповна.

 

Андрій Смірнов із Києва. Два роки тому він отримав важку травму хребта і залишився паралізованим. До Сімейного ретриту він потрапив разом із мамою вперше. Кажуть, що на такому відпочинку їм найбільше сподобались вечірні програми з конкурсами та іграми, королівська вечірка і, звичайно ж, спілкування з американськими українцями.

 

– Ще дуже сподобалось плавати, – згадує підліток, – бо після травми я ще ні разу не плавав. Спершу мені було страшно, а потім я звик.

 

Тетяна Федчишина – мама хлопчика з ДЦП. Вона теж із захопленням ділиться враженнями про цьогорічний Ретрит:

 

– Нас тут люблять і сприймають такими, якими є. Ми відчуваємо, що потрібні. Дуже дякуємо за можливість побувати в Ретриті, за кожного, хто нам допомагає і зігріває нас своїм теплом.

 

У день від’їзду кожна родина отримала невеликі подарунки. Далі ж батьки з дітьми стали в коло, а члени команди один за одним підходили до кожного з них, аби міцно обійняти і попрощатися. Саме в цей момент прийшло усвідомлення: за такий короткий час усі стали не просто друзями, а членами величезної сім’ї. Тож із нетерпінням чекатимуть наступного літа й сподіватимуться, що жодні зовнішні обставини не завадять знову зібратися та провести незабутній час разом.