logo

«Жива надія для кожного»: ретрити для біженців в Європі.

З 2006 року церква «Фіміам» спільно з братами та сестрами з інших церков проводить табори для людей, дітей та молоді з інвалідністю. Щоліта відбувалося два-три, а іноді й більше ретритів. Кожен день, проведений у таборі, дарує людям з інвалідністю безліч приємних вражень та позитивних емоцій. Але повномаштабна війна на території нашої країни жорстоко обірвала традицію збиратися разом для відпочинку та вивчення Слова Божого. Ба більше, вона змусила мільйони, серед яких тисячі людей з інвалідністю, залишити свої домівки та шукати прихистку та безпеки за кордоном. Тому, цього року не те що планувати ретрити, а навіть думати про табори ніхто не міг.

Впродовж весни через громадську організацію «Агапе Україна» вдалося евакуювати 12 груп до країн Європи. 600 людей з інвалідністю та членів їхніх родин з різних міст та областей України  на невизначений термін оселилися в Німеччині, Швейцарії, Голандії. З кожною із груп виїхала й частина команди служіння людям з інвалідністю в тому числі й подружжя Сергія та Наталки Больчуків.

Щоб якось розрадити, підтримати та підбадьорити біженців, у Наталки та Сергія з’явилося бажання провести ретрити  для цих людей тут, за кордоном. Два місяці перемовин, підготовки, зум-планувань, адже команда зібралася з двох сторін світу, України та США, і, в результаті, вдалося провести 4 ретрити.

«Жива надія для кожного», таку назву мала програма, яку організували та провели 40 волонтерів, охопивши 180 людей. З 30 липня по 3 серпня відбувся ретрит в місті Bamlach, Німеччина, 5 серпня у Neckarzimmern , Німеччина, 7 серпня у Maur, Швейцарія та завершили 9 серпня пікніком у Schwäbisch Gmund, Німеччина.

Це був неймовірний благословенний час спільності, наповнений різноманітним дозвіллям, групами підтримки для жінок та чоловіків, біблійними уроками для дітей, студіями крафту та арт-терапії. Втікаючи від війни зовнішньої, багато з цих людей переживають війну внутрішню, тому для них було дуже цінно, що на групах підтримки вони змогли виговоритися.

Також усі бажаючі отримали консультацію психологині Оксани Кокотень з Луцька. Вислухавши та зрозумівши проблему, та давала цінні поради, опираючись на Слово Боже. Великим благословінням для людей була імпровізована перукарня. Не покладаючи рук, професійна перукарка зі Сполучених Штатів Надія Борщ творила справжні дива, перетворюючи жінок на чарівних леді, а чоловіків на доглянутих джентльменів.

Кожен день програма завершувався вечірньою зустріччю з музичним прославленням, живими свідченнями та проповіддю Євангелії.
Для людей з інвалідністю та їхніх рідних ці ретрити були справжньою віддушиною і вони не могли надякуватися, що заради них волонтери подолали довгий шлях, щоб підбадьорити і нагадати про надію, яку дає Бог.

 

– Ми тут маринуємось у «своєму соку». Кожен день як запрограмований: одне і теж саме. Вже ні стабільність, ні безпека не тішили. Ви привезли нам ковток свіжого повітря. Ви привезли відчуття внутрішнього спокою, яким ви самі були наповнені. Так хочеться собі мати  цей спокій.

Олена  , м. Бровари. 

 

– Мені спочатку важко було змиритись з несправедливістю (як мені тоді здавалось), що схід бомблять, а захід живе собі наче нічого не трапилось.

Коли приїхала команда з безпечної Америки і Волині, і намагались побудувати стосунки, мені хотілось кричати: «Вам нас не зрозуміти». Але найбільше вплинув на зміну моєї думки той факт, що ви не словами, а щоденним життям показали любов і турботу. Саме тому, що ви, Слава Богу, не пережили того жахіття, що пережила я, ви змогли допомогти нам евакуюватись, а потім ще відмовились від власного комфорту, і приїхали нам послужити.

Алла, м. Краматорськ

 

– Я щодня з’їдала себе думкою, що мені немає сенсу жити. Будинку мого немає, Батьківщини немає, чоловіка з яким прожили 41 рік разом теж немає. Чого Бог мене покинув? Але після сьогоднішньої зустрічі я зрозуміла, що моя буря ще не вщухла, Ісус у моєму човні (сміється… хто зна, може теж спить, або дає мені відчути власну безпорадність). Дякую за промінчик надії, що все буде добре.

Віра , м. Сєверодонецьк

Усі заходи відбулися за підтримки :
громадської організації « Агапе Україна»,
громадської організації « Samuel Koch und Freunde», Німеччина
місії « Reach Global“ , США
церкви « Наріжний камінь» м. Парма, Огайо, США
місії « Joni and friends”, США
церкви « Фіміам» м. Луцьк.